<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

Hoe laad je een elektrische wagen op?

9 maart 2021
Numobi_chargedby_white

De elektrische wagen is meer en meer de nieuwe standaard. Toch zijn er nog enkele onduidelijkheden. Hoe zit dat juist met het opladen van die auto? Moet je hiervoor grote of kleine aanpassingen maken? En vooral: maakt het je leven ingewikkelder of net simpeler? Wat je moet weten om je voor te bereiden op de elektrische wagen lees je in deze blog.

Waar moet je op letten wanneer je een elektrische wagen oplaadt? Oftewel, hoe lang duurt het voor je elektrische tank ‘vol’ is? Bij een auto op fossiele brandstof is de tankinhoud de enige factor die de duur van je tankbeurt beïnvloedt. Bij een elektrische auto is het laadstation de bepalende factor. Daarom is het van groot belang dat je auto, je laadstation (thuis en/of op het werk) en je installatie perfect op elkaar afgestemd zijn.

  • De laadsnelheid is afhankelijk van:
  • De capaciteit van de batterij.
  • Het stopcontact waarin je je auto plugt: is het een gewoon stopcontact of een laadstation? 
  • Het vermogen van het laadstation.
  • De mate waarin de batterij al dan niet is opgeladen.

aankoopprijs van leasing wagen

 

Hoe lang duurt het om je elektrische auto op te laden?

Het is mogelijk om je elektrische voertuig op te laden via een gewoon stopcontact. Maar dan moet je wel met een paar dingen rekening houden.
Zo is een gewoon stopcontact eigenlijk niet bedoeld om elektrische auto's op te laden. Een stopcontact dat gedurende lange tijd maximaal vermogen levert, betekent meteen ook een verhoogd risico op overhitting.

De beste manier om je auto op te laden is thuis of op het werk. Of beide natuurlijk. En wel degelijk met behulp van een laadstation.

hoe lang duurt het om je elektrische wagen op te laden?

Tip: via deze link kan je makkelijk de laadtijd van je wagen berekenen op basis van de batterijcapaciteit.

 

Na 50% van de laadtijd is de batterij meestal voor 80% vol.

Bedenk dat het met je elektrische auto niet anders is dan met je smartphone: na 50% van de laadtijd is de batterij doorgaans al voor 80% vol. Dat betekent dat je niet altijd voor de volle 100% moet gaan. Iets om in het achterhoofd te houden als je dan toch eens onderweg moet opladen.

 

Vertrek elke morgen met volle moed en een volle batterij.

Je herkent dit wellicht. Je komt thuis, je rijdt de auto de oprit op en eventueel de garage in. En je gooit je autosleutel in een bakje of je hangt 'm aan een haakje.

Als je elektrisch rijdt, voeg je daar gewoon één kleine routine aan toe: je plugt je auto in het laadstation. Het resultaat is dat je voortaan elke ochtend gebeiteld achter het stuur zit. Want je batterij is bij je vertrek immers altijd helemaal volgeladen. Klaar voor een zorgeloze rit naar je werk en terug.

elektrische auto prijs


Onderweg opladen? Daar zijn evengoed apps voor.

In principe is opladen onderweg veeleer de uitzondering dan de regel. Precies daarin verschilt een elektrische auto hard van z'n neefje op fossiele brandstof.

Maar het kan best wel eens gebeuren dat je naar de andere uithoek van het land moet. En dat je dan ook nog terug wilt. Geen nood: meestal weet je boordcomputer wel raad. En mocht dat niet het geval zijn, dan heb je nog altijd de handige Numobi Charging app (Google App Store & App Store). Die vertelt je exact waar je terecht kan.

elektrisch tanken is goedkoper

 

Opladen doe je best terwijl jij iets anders doet: slapen of werken, bijvoorbeeld.

Met de elektrische wagen wordt ‘tanken’ een vaste gewoonte, alhoewel. Is tanken nog wel het juiste woord? Jij tankt jouw gsm toch niet vol wanneer je die in de oplader stopt? In principe is het opladen een ander concept dan tanken zoals je met een traditionele wagen zou doen. Je moet er dus anders mee omgaan.

Door er anders mee om te gaan, wordt het een reflex: je plugt je auto in als je thuis of op het werk bent. Twee plekken waar je vaak en lang genoeg vertoeft om je batterij weer 100% klaar te maken voor je volgende rit.

Zo ben je zelf de uitbater van je hoogst persoonlijke tankstation: je laadstation.

Zie je elektrisch rijden helemaal zitten? Bekijk het volledige kostenplaatje voor jezelf of je werknemers.

Doe een simulatie.

New call-to-action

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.