<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

De financiële voordelen van een elektrische auto

17 november 2020
Numobi_chargedby_white

Is een elektrische auto duurder dan zijn fossiele tegenhanger? Als je enkel naar de aankoopprijs kijkt, dan moet je hier ‘ja’ op antwoorden. Maar de overheid heeft tal van maatregelen uitgetekend voor particulieren en bedrijven om elektrisch rijden aan te moedigen. Dit financiële duwtje in de rug komt natuurlijk bovenop het feit dat je rondrijdt in een zero-emissiewagen die klaar is voor de toekomst. In deze blogpost zetten we de financiële voordelen op een rijtje.

Fiscale voordelen

Fiscale aftrekbaarheid

Het percentage van die aftrek wordt bepaald door de brandstof van de wagen en de CO₂-uitstoot. Aangezien elektrische wagens geen uitstoot veroorzaken, heeft dit een positief effect op het fiscale plaatje. Zo zijn volledige elektrische wagens sinds 2020 100% aftrekbaar. Hetzelfde is van toepassing op de plug-in hybrides met een voldoende grote batterij t.o.v. het gewicht van de wagen en een uitstoot van maximum 50 gr CO₂.

Daarnaast is de aankoop en installatie van een laadpaal ook fiscaal aftrekbaar, net zoals de wagen. De elektriciteitsprijs van de laadbeurten kan ook voor een deel ingebracht worden als kost.

Voordeel alle aard

Een bedrijfswagen is een voordeel van alle aard (VAA) voor de werknemer, waarbij je op het privégebruik ervan belast wordt. De hoogte van het VAA wordt bepaald door de cataloguswaarde van de wagen, de CO₂-uitstoot en de leeftijd van de wagen. Dankzij de nuluitstoot van een elektrische auto ligt het VAA lager dan bij zijn fossiele tegenhanger en betaal je dus minder belasting.

Bereken hier uw voordeel

subsidie elektrische auto


Verkeersbelasting en BIV

Verkeersbelasting

De jaarlijkse verkeersbelasting wordt per gewest geregeld. Milieuvriendelijke brandstoftypes worden tijdelijk of onbeperkt in tijd vrijgesteld van deze jaarlijkse bijdrage. 

  • Elektrische auto’s worden in Vlaanderen onbeperkt vrijgesteld van de verkeersbelasting. Deze vrijstelling wordt automatisch toegekend als je wagen hiervoor in aanmerking komt. 
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest tel je het minimumbedrag neer, wat overeenkomt met 83,95 euro voor een elektrische wagen. 

Belasting op inverkeerstelling (BIV)

Deze belasting is een eenmalige taks die je moet betalen wanneer je een nieuw of tweedehands voertuig in gebruik neemt op de openbare weg. Net zoals de jaarlijkse verkeersbelasting wordt ook de BIV per gewest geïnd. 

  • In Vlaanderen moeten eigenaars van een elektrische auto geen BIV betalen.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest tel je voor een volledig elektrische auto het minimumbedrag van 61,5 euro neer.

Lees hier hoeveel elektrisch rijden precies kost >

Je ziet het, er zijn dus heel wat duwtjes in de rug voor (nieuwe) bestuurders van een elektrische wagen. Wil je graag ook de overstap maken naar elektrisch rijden? Geweldig, dan weten wij raad!

 

New call-to-action

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.