<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

De financiële voordelen van een elektrische auto: van subsidie tot fiscale aftrek

9 oktober 2019
Numobi_chargedby_white

Is een elektrische auto duurder dan zijn fossiele tegenhanger? Als je enkel naar de aankoopprijs kijkt, dan moet je hier ‘ja’ op antwoorden. Maar de overheid heeft tal van maatregelen uitgetekend voor particulieren en bedrijven, zoals subsidies en belastingvoordelen, zodat elektrisch rijden aangemoedigd wordt. Dit financiële duwtje in de rug komt natuurlijk bovenop het feit dat je rondrijdt in een zero-emissiewagen die klaar is voor de toekomst. In deze blogpost zetten we de premies, subsidies en financiële voordelen op een rijtje.

Zero-emissiepremie

In Vlaanderen kunnen particulieren, vzw’s en aanbieders van deelwagens aanspraak maken op een zero-emissiepremie bij de aankoop van een zero-emissievoertuig. Het gaat dus om auto’s die helemaal geen uitstoot veroorzaken, hybride en plug-in hybrides komen hiervoor dus niet in aanmerking. De premie varieert tussen 2.000 en 4.000 euro en is afhankelijk van de aankoopprijs van de wagen. Voor Brussel en Wallonië is er geen gelijkaardige subsidie voor een elektrische auto. 

Vraag hier uw subsidie aan

Fiscale voordelen

Fiscale aftrekbaarheid

De aankoop of leasing van een elektrische auto levert je een fiscaal voordeel op binnen je vennootschap. Het percentage van die aftrek wordt bepaald door de brandstof van de wagen en de CO₂-uitstoot. Aangezien elektrische wagens geen uitstoot veroorzaken, heeft dit een positief effect op het fiscale plaatje. Zo zijn volledige elektrische wagens voorlopig tot eind 2019 120% aftrekbaar, vanaf 2020 daalt dit naar 100%. Hetzelfde is van toepassing op de plug-in hybrides met een voldoende grote batterij t.o.v. het gewicht van de wagen en een uitstoot van maximum 50 gr CO₂.

Daarnaast is de aankoop en installatie van een laadpaal 120 % fiscaal aftrekbaar voor bedrijven. Vanaf 2020 daalt dit eveneens naar 100%. De verbruikte elektriciteit kan tot slot ook in rekening gebracht worden, al is dit beperkt tot 75% aftrek. 

Voor zelfstandigen met een eenmanszaak of een vrij beroep gaat deze regel niet op. Bij hen is de fiscale aftrekbaarheid geplafonneerd tot 75% van het beroepsmatige gedeelte van de autokosten. 

Voordeel alle aard

Een bedrijfswagen is een voordeel van alle aard (VAA) voor de werknemer, waarbij je op het privégebruik ervan belast wordt. De hoogte van het VAA wordt bepaald door de cataloguswaarde van de wagen, de CO₂-uitstoot en de leeftijd van de wagen. Dankzij de nuluitstoot van een elektrische auto ligt het VAA lager dan bij zijn fossiele tegenhanger en betaal je dus minder belasting.

Bereken hier uw voordeel

subsidie elektrische auto


Verkeersbelasting en BIV

Verkeersbelasting

De jaarlijkse verkeersbelasting wordt per gewest geregeld. Milieuvriendelijke brandstoftypes worden tijdelijk of onbeperkt in tijd vrijgesteld van deze jaarlijkse bijdrage. 

  • Elektrische auto’s worden in Vlaanderen onbeperkt vrijgesteld van de verkeersbelasting. Deze vrijstelling wordt automatisch toegekend als je wagen hiervoor in aanmerking komt. Maar voorlopig nog enkel bij aankoop. Er wordt aan gewerkt tussen de gewesten om ook elektrische leasewagens vrij te stellen. 
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest tel je het minimumbedrag neer, wat overeenkomt met 77,35 euro voor een elektrische wagen. 

Belasting op inverkeerstelling (BIV)

Deze belasting is een eenmalige taks die je moet betalen wanneer je een nieuw of tweedehands voertuig in gebruik neemt op de openbare weg. Net zoals de jaarlijkse verkeersbelasting wordt ook de BIV per gewest geïnd. 

  • In Vlaanderen moeten eigenaars van een elektrische auto geen BIV betalen (met uitzondering van wagens ingeschreven op een leasingmaatschappij).
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waalse Gewest tel je voor een volledig elektrische auto het minimumbedrag van 61,5 euro neer.

Lees hier hoeveel elektrisch rijden precies kost >

Je ziet het, er zijn dus heel wat duwtjes in de rug voor (nieuwe) bestuurders van een elektrische wagen. Wil je graag ook de overstap maken naar elektrisch rijden? Geweldig, dan weten wij raad!

 

New call-to-action

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.