<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

Stroomt straks al je geld naar een elektrische auto?

14 oktober 2019
Numobi_chargedby_white

Elektrische wagens zijn duur in aankoop. Tenminste, voorlopig is dat nog zo. Want stap voor stap komen ze in het bereik van iedereen. Belangrijk voor je beslissing om elektrisch te gaan, is: een goed inzicht krijgen in álle elementen die de totaalprijs voor elektrisch rijden bepalen. 

In vogelvlucht gaat het dan om de aankoopprijs van de wagen, maar ook de rest- of doorverkoopwaarde, onderhoud, fiscale aftrek, premies en subsidies, en energieverbruik. , …  We gaan hier stap voor stap op in.

Ook geïnteresseerd in een leasingsplan op maat? Via onze simulator kan je een leasingsplan voor jouw toekomstige elektrische wagen opvragen.

Simuleer hier jouw leasing

 

Aankoopprijs

Met de introductie van elektrische wagens gaat het net zoals met veel andere vernieuwingen: eerst in het duurste prijssegment (op enkele uitzonderingen na). In de volgende fasen zien we dat er meer en meer modellen bijkomen in het midden- en compacte segment. Tegen 2022 komt er nog een hele vloot nieuwe elektrische modellen aan. 

Voor een elektrische auto tel je vandaag gemiddeld tussen de € 20.000 en € 45.000 neer voor de kleine en middelgrote wagens (Nissan Leaf 2, BMW i3, Renault Zoé, e-Golf, Hyundai Kona, Kia Niro, enz.). Voor wagens in het hogere segment, zoals een Tesla S of Jaguar I-Pace, klimt het kostenplaatje al snel richting de € 80.000. 

Het is vooral de batterij van de elektrische auto die doorslaggevend is voor deze hogere prijs. Wereldwijd zijn onderzoekers echter druk in de weer om net die batterij performanter én ook prijsgunstiger te maken. Het valt te verwachten dat dit op termijn een positieve invloed zal hebben op de aankoopprijs. 

Nu ligt de aankoopprijs van een elektrische wagen dus nog hoger dan die van een conventionele wagen. Wil dat zeggen dat ook de totaalprijs om elektrisch te rijden, hoger is? Daarin moeten we even bijsturen… want er zijn een hele reeks andere elementen die het uiteindelijke kostenplaatje beïnvloeden. En wel positief voor de elektrische wagen! 

aankoopprijs van leasing wagen


Hogere restwaarde 

Samen met het consumentenvertrouwen stijgt ook de doorverkoopwaarde van elektrische auto’s. Vooral modellen met een grote actieradius behouden een belangrijk deel van hun waarde. En dit terwijl de restwaarde van een benzineauto of dieselwagen meer en meer onder druk komt te staan, aangezien deze wagens minder in trek zullen zijn. 

Minder onderhoudskosten 

De onderhoudskosten van een elektrische wagen zijn laag. Waarom? Een elektrische motor is veel eenvoudiger dan een verbrandingsmotor en bevat veel minder bewegende onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Bovendien is ook de slijtage aan de remmen beperkter, aangezien er meer op de motor geremd wordt.

elektrische auto prijs

Een reeks belastingvoordelen

In Vlaanderen is een elektrische auto vrijgesteld van BIV en verkeersbelasting (met uitzondering van leasingwagens).

In Wallonië en Brussel betaal je het minimumbedrag, dit is 61,50 euro voor de BIV en 77,35 euro voor de verkeersbelasting.

In Vlaanderen (en enkel in dat gewest) kan je als particulier, vzw of aanbieder van deelwagens ook aanspraak maken op een zero-emissiepremie van 2.000 tot 4.000 euro bij aankoop of leasing van een elektrische wagen (dus geen hybride of plug-in hybride). 

Die premie geldt niet voor vennootschappen. Die genieten wél een fiscale aftrekbaarheid voor elektrische wagens. Voor vennootschappen en zelfstandigen zijn volledig elektrische wagens 120% aftrekbaar, vanaf 2020 daalt dit naar 100%. Hetzelfde is van toepassing op plug-in hybrides met een voldoende grote batterij t.o.v. het gewicht van de wagen en een uitstoot van maximum 50g CO₂/km.

De elektriciteit die je uit de laadpaal haalt, kan je voor 75% fiscaal aftrekken

En als kers op de taart nog dit: een bedrijfswagen is een voordeel van alle aard (VAA) voor de werknemer die op het privégebruik belast wordt. De hoogte van de heffing wordt bepaald door de catalogusprijs, de leeftijd van de wagen, maar vooral door de CO₂-uitstoot. Dankzij de 0-uitstoot van een elektrische wagen zal het voordeel alle aard merkelijk lager zijn dan bij een conventionele wagen. En dan betaal je minder belasting.

Op welke manieren steunt de overheid je bij je overstap naar elektrisch rijden? 

Bekijk hier het overzicht


Elektrisch tanken, goedkoper dan benzine of diesel 

Neem: je legt per jaar 15.000 km af, de gemiddelde afstand voor een personenwagen op onze wegen, en je switcht van benzine naar elektrisch rijden. Gemiddeld verbruik je 17 kWh per 100 kilometer. Dan bedraagt de elektriciteitskost voor het laden thuis gemiddeld minder dan 4 euro per 100 km of een goede 500 euro per jaar indien het laden enkel in de daluren gebeurt. Ter vergelijking, de benzine-variant verbruikt al gauw 1.350 euro per jaar. Bekijk dat over een periode van vijf jaar en je ziet een forse besparing. 

elektrisch tanken is goedkoper

 

Alle facts & figures vind je helder op een rij in ‘Hoeveel verbruikt een elektrische auto’

Wat zou elektrisch rijden met je uitverkoren auto jou precies kosten? Hier krijg je alvast een eerste idee van de maandsom, inclusief leasing, onderhoud, banden, road assistance, verzekering, taksen. Plus een laadstation en de installatie ervan bij jou.

New call-to-action

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.