<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

Een elektrische auto leasen: een haalbare kaart?

9 oktober 2019
Numobi_chargedby_white

De toekomst is elektrisch, dat staat vast. Maar er circuleren heel wat bezwaren bij mensen die nog niet op die elektrische kar durven te springen. Eentje daarvan: wat met het prijskaartje? De hogere aankoopsom is voor veel Belgen een struikelblok. De perfecte manier om dit te vermijden is het leasen van een elektrische wagen. Deze optie is er voor bedrijven, zelfstandigen en werknemers, maar ook voor particulieren. Waarom zou je dat doen? We zetten de voordelen even op een rijtje.

Wat is operationele leasing precies? Even opfrissen. Een leasewagen wordt ter beschikking gesteld aan de gebruiker, die in ruil hiervoor een ‘huur op lange termijn’ betaalt. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, die ook kosten als onderhoud en verzekering op zich neemt. 

De voordelen van leasen kan je als volgt samenvatten: 

  • Investeren in een nieuwe auto is niet nodig. Je stopt geen kapitaal in de wagen en spreekt je reserves niet aan;
  • Geen extra kosten voor onderhoud, herstellingen, taksen, verzekeringen; alles zit netjes inbegrepen in één maandelijkse factuur, overzichtelijk voor je boekhouding; 
  • Je loopt geen risico met de restwaarde van de wagen bij einde contract;  
  • Gratis inbegrepen: gemoedsrust, want alles is voorzien. 

Leasing wordt vaak in één adem genoemd met bedrijfswagens en wagens voor zelfstandigen. Maar ook privé kan leasing een verstandige beslissing zijn. 

Private lease voor particulieren 

Privé een elektrische auto leasen is een interessante optie, volledig in de lijn van het lijstje met voordelen hierboven. Het is een ideale manier om kennis te maken met elektrisch rijden zonder zware investering en zonder verrassingen onderweg. Door de aankoopkracht van de leasingmaatschappij kan ze haar diensten zoals financiering, onderhoud en verzekering aan betere voorwaarden aanbieden. 

Elektrische wagen leasen


Meer waar voor hetzelfde geld 

Door een elektrische wagen te leasen geniet je exact dezelfde voordelen, maar met één groot verschil: je krijgt meer waar voor hetzelfde geld. Hoe dat precies zit, is afhankelijk van je situatie - als werkgever, als werknemer.  Bij je beslissing om naar een elektrische wagen over te stappen, zal je, afhankelijk van je situatie, als werkgever of als werknemer, oog hebben voor andere voordelen. Als werkgever of zelfstandige zie je vooral het volledige kostenplaatje (Total Cost of Ownership of TCO). Ben je werknemer, dan gaat je aandacht wellicht naar het Voordeel Alle Aard op je belastingbrief. ‘t Is maar hoe je het bekijkt. 

Elektrische auto leasen als bedrijf of zelfstandige

Total Cost of Ownership: voor de fleetmanager van een bedrijf is dit dagelijkse kost. De TCO is namelijk het volledige prijskaartje van een product of dienst, alle vanzelfsprekende en minder voor de hand liggende kosten opgeteld. De cataloguswaarde van de wagen, maar ook onderhoud, banden, verzekeringen, de CO₂-bijdrage, de fiscale aftrekbaarheid, de verworpen uitgaven, …  

Denk je nu: de aankoopprijs van een elektrische wagen ligt (nu nog) een stuk hoger dan van een fossiele auto, DUS de TCO zal wel duizelingwekkend hoog zijn? 

Think again! 

De andere elementen van de TCO, de lagere onderhoudskosten, de lage CO₂-bijdrage en de belastingvoordelen, zijn veel gunstiger dan bij hun fossiele tegenhanger, zodat de totaalkost veel dichter bij elkaar ligt of zelfs voordeliger is.  Bij je beslissing om (al dan niet) elektrisch te gaan rijden, moet je dus zeker in termen van TCO vergelijken.

Wil je graag de TCO van een elektrische wagen en zijn conventionele tegenhanger berekenen én zelf ontdekken hoe verbazend interessant elektrisch leasen is?
Deze tool maakt je wegwijs.

 

elektrische auto leasing


Elektrische auto leasen als werknemer 

Ben je werknemer en besluit je werkgever over te schakelen op elektrische bedrijfswagens? Dan zal je het voordeel vooral op je belastingbrief zien, onder Voordeel Alle Aard (VAA). 

Dit VAA wordt berekend op basis van de cataloguswaarde, het brandstoftype en de leeftijd maar vooral de CO₂-uitstoot van het voertuig. Aangezien volledig elektrische wagens een CO₂-uitstoot hebben van 0, krijgen zij een zeer lage CO₂-coëfficiënt toegekend. En hoe lager dit is, hoe minder belasting jij betaalt. Check!

New call-to-action

Je eerste elektrische wagen leasen: waarom zou je? Maak kennis met het instapklare Numobi-pakket op www.numobi.eu en bereken daar hoeveel het jou zou kosten. 

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.