<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

Voor de 1ste keer op reis met de elektrische wagen

6 mei 2021
Numobi_chargedby_white

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Met die gedachte schakelde Olivier (33) over naar elektrisch rijden. Het mag gezegd: het feit dat de Audi e-tron er fantastisch uitzag, had ook een duwtje in die richting gegeven. En zo kwam het dat Oli, samen met vrouw Stephanie, zonen Floris (3,5) en Lars (1) en een paar ton bagage, in de nieuwe wagen op vakantie vertrok. Zoals zoveel andere Belgen richting Zuid-Frankrijk, met name Saint-Amans-du-Pech bij Agen. Hoe verliep hun allereerste elektrische trip? Volg hier Oli’s relaas. 

Elektrisch rijden: het trekt velen aan. Maar hoe zit het precies met dat rijbereik en elektrisch tanken? Een Belg legt gemiddeld 35 à 40 km per dag af met zijn wagen. ‘s Nachts aan de stekker, ‘s ochtends weer 100% opgeladen. Meer dan 90% van de energie blijft onbenut. 

Een ander paar mouwen zijn de vakantietrips. Olivier De Laet schakelde onlangs over naar elektrisch rijden en nam meteen ook de proef op de vakantiesom. 

“Een groene jongen ben ik niet. En ik eet vlees (lacht). Maar we proberen wel naar onze ecologische voetafdruk te kijken, we hebben zonnepanelen en ik begrijp niet waarom elektrisch rijden in Noorwegen wél lukt en bij ons niet. We moeten weg van fossiele brandstoffen, daarvan ben ik overtuigd. In het belang van onze kinderen.” 

“Toen onze BMW 3-reeks aan vervanging toe was, viel ik als een blok voor de Audi e-tron (<95 kWh). Razend knap. En de testrit was een eyeopener. Geen koppeling meer, niet schakelen, rijdt super zacht en zooo stil. Toen de boekhouder berekende dat deze wagen - premies en fiscale voordelen inbegrepen - niet veel meer zou kosten per maand dan de A6 break die ik daarvoor op het oog had, was de knoop snel doorgehakt.” 

Antwerpen - Agen, H/T

Voor de zomervakantie viel de keuze op Agen, in vogelvlucht zo’n 1060 km van Antwerpen. 

“Daar hadden we een huis gehuurd samen met vrienden. Voor de heenreis hadden we afgesproken dat we twee tussenstops zouden maken. Omdat we kleine kinderen hebben, maar ook omdat we van het reizen zelf echt “vakantie” wilden maken. De eerste stop was in St.-Hilaire-sur-Puiseaux waar we overnachtten in safaritenten aan een meer. De tweede halte met overnachting was in Limoges. De eerste dag deden we 480 km; de 2de dag ongeveer 300 km en dag 3 zo’n 260 km. Tijdens de terugrit maakten we maar één lange tussenstop met 5 dagen verblijf in buurt van Tours. Op dag 1 reden we toen 540 km, na ons verblijf nog 575 km naar Antwerpen.”

De voorbereiding

Met kleine kinderen moet je sowieso voldoende tussenstops voorzien voor ‘plasje -papje-boertje’, of je nu met brandstof rijdt of elektrisch. Iets waarmee Oli volop rekening hield bij de voorbereiding. Voor een gedetailleerde routeplanning maakte hij gebruik van A Better Routeplanner, de Numobi charging app en een laadpas die hij kon gebruiken voor diverse laadproviders, de belangrijkste spelers in Frankrijk.

Oli: “Op de app zie je welke laadpunten er zijn op je route. Snelle laadpunten hebben een capaciteit van 50 kW. Je kan filters instellen om bv. enkel die snellaadpalen te zien. Naast de snellaadpalen van 50kW heb je ook nog superchargers van Ionity die - in het geval van de e-tron - een laadcapaciteit tot 135kW kunnen leveren. Het is natuurlijk afhankelijk van je capaciteit, hoeveel je kan binnenhalen. Een van de superchargers van Ionity hebben we alvast uitgetest vóór de grens van Frankrijk. 12 minuten bijgetankt, lang genoeg om iets te drinken. Aan zo’n snellader is mijn batterij in drie kwartier helemaal opladen. Fantastisch, die Ionity. (Je betaalt wel 8 euro startkosten.) Net voor Parijs gingen we weer bijladen. Ook omdat Lars aan pap toe was :-)”

 

op reis met de elektrische wagen



Overnachten onderweg

De eerste stop kwam er al gauw op dag 1. De overnachting was gepland in safaritenten aan een meer. 

“Vooraf had ik wel gecheckt of ik daar kon inpluggen in een stopcontact. Geen probleem, zo bleek. Dag 2 konden we daar na de middag 100% opgeladen vertrekken. Op 60 km van Limoges was het weer tijd voor een eet-en-toiletstop, bij een supercharger van Ionity. Daar zijn altijd 4 à 5 laadpunten, handig. De tweede nacht, in  Limoges, hebben we niet bijgeladen. Mits rustig rijden hadden we nog zo’n 350 km autonomie over. Halfweg naar eindbestemming Saint-Amans-du-Pech hebben we voor alle zekerheid toch nog wat bijgetankt. Dit was onze eerste elektrische reis, een leerproces - dus waren we extra voorzichtig.” 

Wat te doen als je ‘leeg’ valt?

“Leeg kom je nooit aan. Je moet het wel voorbereiden natuurlijk. En voldoende reserve inbouwen. Maar stops moet je hoe dan ook voorzien en dan kan je even goed bijladen. Doorrijden tot bijna leeg is niet aan te raden, maar dat is het ook niet met brandstof. Wat als een laadpunt al ingenomen is? Dat kan je zien op de app. En wat als het laadpunt niet werkt? Daarvoor had ik altijd nog enkele andere laadpunten in petto, als plan B. 

Een laadpunt kan ook problemen vertonen, connectie verliezen of blokkeren, … Tijdens de terugreis hebben we één keer zo’n probleem gehad. Het laden brak plots af en de kabel zat vast. Gebeld naar Audi, advies: de kabel losmaken via een manueel systeem onder de motorkap. Toen dat niet lukte, heb ik naar de provider van de laadpaal gebeld. Er bleek een algemene laadstoring te zijn door de hitte. Een storing die opgelost raakte. Als je niet verder kunt, is er altijd Audi assistance. Die vervoert je kosteloos - en binnen het half uur - naar het dichtstbijzijnde laadpunt.” 

Met welk gevoel heb je je reis afgerond? 

“Met een gevoel van overwinning!  Er zijn nog niet zo veel elektrische wagens op de weg. Dat levert soms leuke gesprekken op bij de laadpalen, daar kan je ervaringen en tips uitwisselen. Dat creëert een heel speciaal gevoel. Binnen een leasingcontract is het mogelijk om je elektrische wagen ‘s zomers in te ruilen voor een diesel. Niet doen, zou ik zeggen. 

“Als je elektrisch wilt rijden, doe het
dan meteen deftig: all the way!” 

 

Elektrische wagen op reis



Oli’s tips voor beginnende e-reizigers

  • Bereid je reis goed voor, al was het maar voor je gemoedsrust, en zeker de eerste keer. Je zal merken dat je tijdens de terugrit al meer zelfverzekerd bent. 
  • Bouw altijd voldoende marge/reserves in, rijd niet tot bijna leeg.
  • Onthoud: stoppen moet je toch (en zeker met kinderen).
  • Twee stops van een half uur is beter dan één stop van een uur. Bekijk ze ook als vakantie. Wij waren twee weken weg, waarvan één week op de finale vakantiebestemming. Een prima vakantie. 
  • Om je rijbereik te maximaliseren, houd je je verbruik best zo laag mogelijk. Rustig rijden, dus, liever 110 i.p.v. 130 km/uur.
  • Kies voor een goede app en een laadprovider zoals Numobi die veel laadpunten en netwerken covert. 

New call-to-action

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Nog geen reacties

Laat ons weten wat jij denkt.