<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=1312570&amp;fmt=gif">

Wat is het echte bereik van een elektrische auto?

24 december 2019
Numobi_chargedby_white

De meest gangbare bezwaren tegen elektrisch autorijden worden vandaag één voor één van de tafel geveegd. Er komen dagelijks laadpalen bij. Er zijn modellen op de markt die elektrisch rijden beter betaalbaar maken. En de elektrische versies doorstaan qua comfort en luxe elke vergelijking met glans. 

Eén bezwaar blijft hardnekkig de ronde doen: bereik-angst. Hoe goed elektrische auto's vandaag ook zijn, de schrik dat je halverwege je batterij leeg zou kunnen rijden, zit er duidelijk nog stevig in. Maar is die angst wel terecht?

Filter hier alle beschikbare elektrische auto’s op rijbereik.

Angst voor de bereik-angst.

Het lijkt wel alsof we met z'n allen angst hebben voor de bereik-angst. Want het bereik zélf, daar hoeven wij Belgen alvast géén schrik voor te hebben. De gemiddelde Belg zit per dag  45 kilometer achter het stuur. En om te tanken hoef je in elk geval niet vaak om te rijden: opladen doe je elke dag thuis en/of op het werk. 

Onze bereik-angst is niet gestoeld op redelijke argumenten. Elke elektrische auto brengt je vandaag van en naar het werk. Met de vingers in de neus. Het rijbereik overtreft vele malen de gemiddelde dagverplaatsing van de Belg. 

Vaak is je auto-vakantie de enige aanleiding om echt aandacht te besteden aan je bereik. Maar ook dergelijke vakanties zijn voor een elektrische auto haalbaar. Door een laadpas heb je toegang tot heel wat publieke laadstations. Je laadpalenapp op je smartphone of je boordcomputer loodsen je naar een beschikbaar laadpunt.

De 'officiële' bereikcijfers van elektrische auto's. En in hoeverre kloppen die met de realiteit?

Het spreekt vanzelf: de bereikcijfers die de fabrikanten je vertellen, neem je het best met een korreltje zout. Er zijn immers verschillende factoren die een impact hebben. Sommige heb je niet in de hand. Andere dan weer wel.

Numobi_map_EV

Afhankelijk van het type auto schommelt het verbruik tussen de 146 en de 273 kWh per 100 kilometer. Als je het vermogen van de batterij deelt door het verbruik per 100 kilometer, dan heb je een indicatie van het bereik. 

Een voorbeeld. De Audi e-tron 55 quattro heeft een batterij met een vermogen van 95 kWh en een beschikbare capaciteit van 87 kWh. De auto zelf verbruikt volgens Audi tussen 22,6 en 26,2 kWh per 100 kilometer, of gemiddeld 24,4 kWh. Als we 87 delen door 24,4, dan hebben we het bereik: net iets meer dan 355 kilometer.

Externe factoren die het bereik van elektrische auto's beïnvloeden.

  • Temperatuur heeft een impact op je bereik. Bij vriesweer zal je bereik duidelijk een stuk minder zijn.
  • Rolweerstand heeft evengoed een invloed op je bereik. Weet dat er banden bestaan die speciaal voor elektrische voertuigen zijn ontwikkeld. Dat soort banden heeft een rolweerstand die tot 30% lager kan liggen dan die van een reguliere band.

Factoren die je zelf in de hand hebt.

  • Het spreekt vanzelf: ook bij elektrische auto's is je rijstijl allesbepalend. Een zware voet wordt evengoed afgestraft. Een gelijkmatige rijstijl wordt dan weer beloond. 
  • Recupereer energie bij het remmen. Afhankelijk van je recuperatie-instellingen, rij je al dan niet een stuk verder.
  • Zet je airco of verwarming al op terwijl je auto nog aan de laadpaal hangt.
  • Veel extra gewicht, dakkoffer of fietsendrager slokken ook wat van je batterij op.
  • Ook al heb je banden die speciaal voor je elektrische auto ontwikkeld zijn: je bandenspanning kan maar beter op peil zijn. Om de 2 maanden checken is hier de regel.

 

Het bereik van je elektrische auto in het echte leven.

We nemen weer onze Audi e-tron als voorbeeld. Maar het principe mag je gerust doortrekken naar zowat elke elektrische auto. 

  • Officieel bereik (WLTP): net iets meer dan 410 kilometer met 1 volle batterij.
  • Reëel bereik in de zomer met rustige voet: ongeveer 400 kilometer, wat minder op de snelwegen en wat meer in de stad. 
  • Reëel bereik in de winter: ongeveer 315 kilometer, wat minder op de snelwegen en wat meer in de stad.

Wanneer rij jij met een elektrische auto?

Jawel, het bereik van elektrische auto's ligt (nog altijd) lager dan dat van hun fossiele varianten. 

Maar je mag geen appels met peren vergelijken. In principe vertrek je in het geval van een elektrische auto elke morgen met een volle tank. Dan volstaat de autonomie van de wagen ruimschoots en zijn er snelladers voor de uitzonderlijke momenten. Dat zorgt ervoor dat je je in de praktijk over je bereik geen zorgen hoeft te maken.

Elektrisch rijden is vandaag een zeer gedegen keuze. De auto zelf rijdt uiterst comfortabel. Je stoot zelf geen vuiligheid meer uit. Je raakt overal waar je zijn moet. En het kostenplaatje ligt helemaal niet zo hoog als je denkt. Bekijk het volledige kostenplaatje voor jezelf of je werknemers. 

Doe een simulatie.

New call-to-action

Blijf op de hoogte van NUMOBI!

Reacties (1)